О ИНЛ-у

О ИНЛ-у

Биро за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (INL – Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs), Стејт департмента Сједињених Америчких Држава, је основан 1978. године под првобитним називом Биро за међународна питања борбе против наркотика (INM – The Bureau of International Narcotics Matters) са циљем да спречи кријумчарење дроге из земаља Латинске Америке у САД. Иако је првобитна мисија била усмерена на међународну борбу против наркотика, она се убрзо проширила и на друга подручја, а посебно на борбу против корупције и транснационалног криминала. Како би био усклађен са новом и проширеном мисијом назив Бироа је, 1995. године, промењен у Биро за међународну борбу против наркотика и спровођење закона који и данас носи. 

ИНЛ својим активостима покрива готово све регионе света са доминантним фокусом на неразвијене и земље у развоју.

Две кључне области, које чине језгро компетенција ИНЛ-а, јесу: помоћ партнерским владама да процене, изграде, реформишу и одрже квалитетан правосудни систем и развој и имплементација система који треба да обезбеди међународну контролу илегалне трговине дрогама и прекограничну сарадњу у спровођењу закона.

Теме и проблематика којима се ИНЛ превасходно бави односе се на: смањење размера и обима илегалних тржишта дроге и транснационалног криминала (трговина наркотицима и опојним дрогама, сајбер криминал, илегална трговина дивљим животињама и угроженим врстама, итд.), борбу против корупције и спречавање прања новца, јачање правосудног система и примену закона као и на успоставаљање и изградњу партнерстава унутар и изван САД како би се омогућио трансфер знања и експертизе и размена вредних података.

Данас ИНЛ користи широк спектар техника и алата за борбу против међународног криминала који подразумевају финансијску помоћ одређеним земљама, разне билатералне и мултилатералне дипломатске активности и програме сарадње, програме награда и санкције.  Посебно занимљиви су програми награђивања као што су Програм награђивања за борбу против наркотика (NRP – Narcotics Rewards Program) и Програм награђивања за борбу против међународног организованог криминала (TOCRP – Transnational Organized Crime Rewards Program). Програми се односе на награде за информације које доводе до хапшења или осуђујућих пресуда трговцима наркотицима и другим учесницима у различитим типовима транснационалног криминала који делују првенствено изван САД. Награде се крећу и до 25 милиона долара. НРП је помогао да се више од 75 трговаца наркотицима приведе правди, а Стејт департмент је платио преко 135 милиона долара награде појединцима који су дали информације које су довеле до хапшења и затварања ових криминалаца. 

Биро за међународну борбу против наркотика и спровођење закона ради на јачању владавине права у Србији кроз развој и унапређење рада полиције и правосуђа у областима сузбијања корупције и организованог криминала. Са Министарством унутрашњих послова и Министарством правде, ИНЛ спроводи тематске обуке полиције, судија, и тужиоца, и донира специјализовану опрему ради унапређења рада ових институција. ИНЛ ради и са невладиним сектором на пројектима јачања капацитета цивилног друштва и подизања свести грађана, а сарађује такође са бројним међународним организацијама на различитим пројектима.

Пројекат Изградња форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији представља један од највећих актуелних пројекта које ИНЛ тренутно спроводи у Републици Србији.