Центар за форензичко рачуноводство

О центру

Центар за форензичко рачуноводство Економског факултета Универзитета у Београду основан је у оквиру реализације пројекта „Изградње форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији”, који је финансиран од стране Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона Сједињених Америчких Држава (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs – INL).

Мисија Центра је
(1) пружање услуга едукације из форензичког рачуноводства у складу са међународним стандардима и најбољом светском праксом
(2) промовисање и развој форензичког рачуноводства
(3) унапређење ефикасности јавног сектора у борби против корупције и финансијских превара.

Визија Центра је да буде водећи центар компетентности, лидер у професионалној едукацији и носилац одрживог развоја форензичког рачуноводства у региону.

Центар представља место које ће окупљати појединце и организације заинтересоване за форензичко рачуноводство и подстицати дељење знања и искуства. То подразумева успостављање сарадње са релевантним образовним, стручним и другим организацијама које се баве дисциплинама везаним за форензичко рачуноводство, организовање семинара и конференција из форензичког рачуноводства, као и широк спектар промотивних активности како би се истакла вишеструка улога форензичких рачуновођа у борби против пословних и финансијских превара. Центар ће обезбедити континуиране образовне курсеве за подршку стручњацима за форензичко рачуноводство у даљем развоју њихових компетенција.

Поред едукативне, Центар има интегративну и ширу друштвену функцију имајући у виду да расветљавање случајева финансијског криминала захтева систематично и координисано деловање већег броја институција. Повезивањем и оснаживањем сарадње академске заједнице са релевантним институцијама и појединцима из законодавства, судства, тужилаштва, полиције и корпоративног сектора, Центар ће бити у бити у стању да одговори на реалне потребе и изазове и обезбеди актуелна знања и вештине из домена форензичког рачуноводства неопходне за ефективну превенцију, откривање, истрагу и процесуирање финансијских превара. Коначно, јачањем форензичко-рачуноводствених капацитета, Центар ће доприносити унапређењу владавине права и конкурентности целокупне привреде.

ТИМ ЦЕНТРА
Снежана Милетић, координатор Центра за форензичко рачуноводство
Савка Вучковић Милутиновић, руководилац Центра за форензичко рачуноводство
Јована Јањић, сарадник у Центру за форензичко рачуноводство
Маја Рибић, сарадник у Центру за форензичко рачуноводство