Студентска конференција ФРП – форензичка ревизија у пракси  

Студентска конференција ФРП – форензичка ревизија у пракси 

На Економском факултету Универзитета у Београду, 11. и 12.12.2021. године одржана је студентска конференција под називом ,,Форензичка ревизија у пракси“ у организацији удружења студената Voice of Students и уз финансијску подршку ЕКОФ-а. 

Тема финансијских скандала заинтригирала је студенте и навела их да истраже мотиве, технике и последице истих. То их је довело до професије форензичког рачуноводства и сагледавања њених потенцијала у разоткривању овакавих случаја. Одлучили да већ као студенти пруже допринос развоју ове дисциплине у Републици Србији

Агенда конференцијe укључила је упознавање студената са феноменом финансијских превара и форензичке ревизије. Посебна пажња посвећена је теми корупције у области јавних набавки, као и улози финансијске форензике у истрагама коруптивних кривичних дела. Студенти су имали прилику да  слушају и о кривичном делу прања новца. 

Ове теме су студентима изложили стручњаци из праксе: Гордана Матовић, оснивач ГМ Консалтинг, Маја Матић испред Агенције за спечавање корупције, Милан Пејчић испред Министарства унутрашњих послова и Драгана Стојадиновић, финансијски форензичар из Тужилаштва за организовани криминал. 

PwC тим, који су чинили Јована Зелић, Мирко Нешковић, Јована Јоцић и Никола Марковић, представио је праксу своје компаније у домену форензичких услуга и дигиталне форензике, као и припремио студију случаја за студенте који су имали 24 часа да је реше.  Победници су ЕКОФ студенти Иван Филип Ковачевић и Јован Јездић, који су као награду добили праксу у сектору за пословно-саветодавне услуге у форензици у компанији PwC.

Конференција је била веома посећена, са евидентираним бројем од 110 делегата.