Одржана панел дискусија о потреби јачања Форензичког рачуноводства као друштвено одговорне професије

Одржана панел дискусија о потреби јачања Форензичког рачуноводства као друштвено одговорне професије

На панелу „Изазови јачања форензичко рачуноводствене професије у Републици Србији”, одржаном на Економском факултету Универзитета у Београду у склопу Међународне недеље борбе против превара, гости су били: Мирослава Гаћеша, Директорка у сектору за управљање ризицима, Делоитте Централ Еуропе, ЦФЕ, Ливија Панић Милетић, основни јавни тужилац, Основно јавно тужилаштво Суботица, ЦФЕ и чланица АЦФЕ Србија, Горан Николић, финансијски форензичар, Више јавно тужилаштво Београд, ЦФЕ и проф. др Дејан Малинић, Економски факултет, Универзитет у Београду. Кроз панел их је водила др Снежана Милетић са Катедре за рачуноводство и пословне финансије.


Панел је отворен дискусијом на тему која је повезана са оценом тренутног стања у Републици Србији по питању свести корпоративне и друштвене заједнице о последицама превара и корупције. Мирослава Гаћеша је нагласила изражену слабост система интерних контрола у предузећима у Србији. По откривању, случајеви се најчешће препуштају тужилаштвима па епилог често буде изостанак правоснажних осуђујућих одлука и надокнада штете. Проф. Дејан Малинић је на панелу најавио да ће Економски факултет Универзитета у Београду реализовати трогодишњи ИНЛ-ов пројекат по називом Буилдинг Форенсиц Аццоунтинг Цапацитy ин Сербиа који има потенцијал огромног утицаја на прецизно дефинисање и јачање форензичко рачуноводствене професије. У том смислу, велики напори и капацитети Економског факултета ће у наредном периоду бити уложени у креирање програма за едукацију и сертификацију форензичких рачуновођа заснованог на међународним стандардима квалитета и примерима најбољих пракси, подизање свести шире јавности о значају превенције и сузбијања корупције и организованог криминала и пружање подршке правосудном систему Републике Србије у процесуирању случајеви финансијског криминала. Ливија Панић Милетић, представљајући рад на кривичним делима, објаснила је да се од тужилаца очекује дубоко познавање различитих привредних делатности, што наравно није могуће, услед чега се они ослањају на стручна лица и вештаке. Горан Николић је констатовао да у Србији нема довољно високо образованих и обучених професионалаца из области форензичког рачуноводства и да је ангажовање на подизању ове професије од великог значаја за јавни сектор.


Сви учесници панела дали су безрезервну и једногласну подршку иницијативи креирања специјалистичког програма из форензичког рачуноводства на академској институцији као што је Економски факултет и покретању процеса националне сертификације форензичких рачуновођа.