Форензичко рачуноводство као подршка борби против превара: панел дискусија на Економском факултету

Форензичко рачуноводство као подршка борби против превара: панел дискусија на Економском факултету

На Економском факултету Универзитета у Београду, у четвртак, 17. новембра, одржан је панел под називом ,,Судски поступци као исходи откривених превара: домети, ограничења и алтернативе” у оквиру обележавања Међународне недеље борбе против превара.


На самом почетку панела представљени су резултати истраживања на тему постојећих и потребних форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији, које је спровео Економски факултет Универзитета у Београду у оквиру трогодишњег пројекта “Изградње форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији”, који је финансиран од стране Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона Сједињених Америчких Држава (ИНЛ). Присутни су имали прилику да слушају о најзначајнијим изазовима и проблемима са којима се суочавају надлежни органи у процесуирању откривених превара. Позивајући се на примере из дугогодишње праксе, панелисти су говорили о току процеса од момента откивања преваре, преко вођења предистражних и истражних радњи, судског поступка до коначне судске одлуке, као и каква је улога и допринос форензичких рачуновођа у овом процесу. Посебна тема односила се на значај превенције и квалитета система интерних контрола, а било је речи и о арбитражама и интерним корпоративним поступцима, као алтернативама кривичном судском поступку.


Модератор панела била је доцент Економског факултета, др Снежана Милетић, а панелисти: проф. др Милан Шкулић, професор на Правном факултету и судија Уставног суда, Јасмина Милановић Ганић, први заменик тужиоца у Тужилаштву за организовани криминал, Милан Пејчић, шеф Одсека за координацију и планирање у Одељењу за борбу против корупције у Управи криминалистичке полиције (МУП), Владимир Грабулов, сениор менаџер у Одељењу пословног саветовања компаније КПМГ и др Савка Вучковић Милутиновић, ванредни професор Економског факултета Универзитета у Београду.