Посета Northeastern универзитету

Посета Northeastern универзитету

У склопу пројекта „Изградња форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији“, професорка Економског факултета др Савка Вучковић Милутиновић посетила је Нортистерн универзитет у Бостону. Овај универзитет је познат по својим иноватним методама наставе и налази се међу првих 50 универзитета у Америци.

Професорка Вучковић Милутиновић била је гост Катедре за рачуноводство, где је интензивно сарађивала са професором форензичког рачуноводства Џимом Бојером. Поред академског, професор Бојер има и значајно професионално искуство, које је стекао као партнер у ревизорској фирми КПМГ. Основни циљ посете је креирање агенде за дужи студијски боравак три професора Економског факултета који се планира у фебруару 2023. године.
Професор Бојер је поделио своја драгоцена искуства у организовању наставе из форензичког рачуноводства. Настава је усмерена на развој кључних вештина форензичког рачуноводства код студената, те пружање студентима фундаменталних, али и специјализованих форензичко-рачуноводствених знања. Настава је интерактивна и укључује доста практичног рада путем анализа студија случајева и групних истраживачких пројеката. Такође, студенти учествују у решавању проблема у изазовним ситуацијама превенције, детекције или истраге превара. Професорка Савка Вучковић Милутиновић је присуствовала и часовима наставе на предмету Форензичко рачуноводство. У разговору са студентима, форензичко рачуноводство је оцењено као једна од најзанимљивијих области у њиховој рачуноводственој едукацији и као перспективан каријерни пут.

Професорка Вучковић Милутиновић се срела и са професором Нортистерн универзитета Никосом Пасасом, који је један од водећих светских стручњака за проблематику финансијског криминала, корупције и прања новца. Професор Пасас је изразио спремност да са професорима Економског факултета сарађује на развоју едукације која ће допринети јачању компетенција дипломаца који ће се ангажовати у борби са овим видовима криминала.