Посета универзитетима у САД наших форензичких рачуновођа 

Посета универзитетима у САД наших форензичких рачуновођа 

У склопу пројекта „Building forensic accounting Capacity in Serbia“ тим Економског факултета Универзитета у Београду боравио  је у посети Сједињеним Америчким Државама у периоду од 31. 1. 2023. до 4. 3. 2023. Троје представника Катедре за рачуноводство и пословне финансије је током посете Бостону и Њујорку уговорило и реализовало многобројне састанке са професорима и практичарима из области Форензичког рачуноводства и присуствовало одабраним предавањима из предмета Пословна аналитика и Криминалистика.

Посетом Сједињеним Америчким Државама, земље са највишим степеном развоја едукације и праксе из области форензичког рачуноводства, реализовани су циљеви пројекта који се односе на обезбеђивање квалитетних инпута за припрему наставе на предметима новог мастер програма и повезивања са америчким универзитетима. У склопу састанака са професорима (Northeastern University, Salem State University, West Virginia University i Northern Illinois University) прикупљене су информације о најподобнијим методама извођења наставе из области форензичког рачуноводства и наставни материјали који се користе на поменутим универзитетима. 

Практичари који пружају форензичко-рачуноводствене услуге (KPMG Boston office, KPMG NYC HQ i Deloitte Boston office) поделили су са тимом Економског факултета своја искуства из ангажмана истрага превара и консултантских услуга пружања помоћи у правним споровима. Осим тога, говорили су и о структури и садржини обука које фирме „велике четворке“ организују за приправнике како би унапредили њихова форензичко-рачуноводствена знања и вештине. Практичари су уступили тиму бројне студије случаја које су развијене на бази реалних случајева а са циљем пружања помоћи универзитетима у академском образовању ревизора и форензичких рачуновођа. 

Академска и професионална перспектива посматрања проблематике изградње и реализације академског програма из форензичког рачуноводства добијена са једног од глобално најразвијенијих тржишта требало би да резултује имплементацијом концепта learning by doing на студијском програму Форензичко рачуноводство Економског факултета чије је прво извођење планирано на јесен ове године.

Током боравка у Бостону, чланови тима Економског факултета били су гости Универзитета Нортистерн са чијим представницима су планиране даље заједничке активности које ће додатно продубити досадашњу успешну сарадњу.