Гостовање заменице Тужиоца за организовани криминал

Гостовање заменице Тужиоца за организовани криминал

У понедељак, 20. марта 2023. на Економском Факултету Универзитета у Београду Јасмина Милановић Ганић, Прва заменица Тужиоца за организовани криминал, одржала је предавање на тему “Правни оквир форензичког рачуноводства” студентима мастер студијског програма Рачуноводство, контролинг и корпоративне финансије (модула Рачуноводство и ревизија), а у оквиру предмета Форензичко рачуноводство. 

Студенти су се током предавања упознали са, за тему релевантним, одредбама Кривичног законика и Законика о кривичном поступку. Кроз низ сликовитих примера из праксе, студенти су научили шта је кривично дело, које врсте кривичних дела против привреде препознаје српско законодавство, ко и како може спроводити доказне радње у предистрaжном и истражном поступку али и каква је улога финансијских форензичара као државних службеника запослених у тужилаштвима. Осим тога, студенти су сазнали да форензичке рачуновође могу бити ангажоване и као судски вештаци или стручни саветници, али и на који начин се разликују њихова права и дужности у зависности од врсте ангажмана коју имају током кривичног поступка. На крају предавања, студентима је презентован случај организоване криминалне групе која је кроз фиктивна привредна друштва, трансакције без правног основа и фалсификовање документације трансферисала новац на нерезидентне рачуне у иностранству, а затим назад у Републику Србију. Након предавања студенти су имали прилику да постављају питања и разговарају са нашом гошћом из ТОК-а.

Јасмина Милановић Ганић има скоро тридесет година радног искуства у тужилаштву, од чега десет у Тужилаштву за организовани криминал. Највећи део радног стажа провела је радећи на предметима економско-финансијског и привредног криминала, односно корупције. Тренутно је Први заменик Тужиоца за организовани криминал.