Гостовање наших форензичких рачуновођа на Инсајдер ТВ

Гостовање наших форензичких рачуновођа на Инсајдер ТВ

У четвртак, 20. априла 2023. на Инсајдер ТВ, у оквиру емисије „Маркер“ емитован је прилог који је за циљ имао расветљавање улоге и значаја форензичких рачуновођа у процесуирању случајева финансијског криминала, корупције и прања новца. Упркос чињеници да је Законом о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције из 2018. године дефинисан простор образовања службе финансијске форензике у Јавном тужилаштву за организовани криминал и посебним одељењима виших јавних тужилаштава, новинари су дошли до сазнања да је ову могућност искористило само Тужилаштво за организовани криминал. Један од разлога због којих тужилаштва још увек немају неопходну помоћ у ”праћењу трагова новца” је свакако недостатак кадра који поседује сложену и мултидисциплинарну експертизу из области форензичког рачуноводства.

Овај проблем препознао је Међународни биро за наркотике и спровођење закона Стејт департмента (INL – U.S. Department of State, Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs) који је ангажовао Универзитет у Београду – Економски факултет са циљем акредитовања академског мастер програма из ове области и сертификације стручњака који би чинили базу форензичко-рачуноводствене професије у Србији. Прва генерација полазника овог престижног програма биће уписана на јесен ове године. 

Комплетну вест можете видети на линку:

https://insajder.net/teme/uprkos-zakonskoj-mogucnosti-visa-javna-tuzilastva-nemaju-stalno-zaposlene-finansijske-forenzicare-video