KPMG гостујуће предавање

KPMG гостујуће предавање

У понедељак, 24. априла 2023. на Економском Факултету Универзитета у Београду, Владимир Грабулов, CFE, сениор менаџер и руководилац услуга форензике, интерне ревизије и усаглашености пословања у KPMG Београд, одржао је предавање на тему “Технике интервјуисања и принципи писања форензичко-рачуноводственог извештаја” студентима мастер студијског програма Рачуноводство, контролинг и корпоративне финансије (модула Рачуноводство и ревизија), а у оквиру предмета Форензичко рачуноводство. 

Студенти су се током предавања упознали са различитим типовима интервјуа, од оних којима се постижу циљеви разумевања процеса пословања, преко уводних информативних интервјуа, до форензичких интервјуа за конфротирање осумњичених и документовање изјава и потенцијалних признања. Осим тога, студенти су сазнали каква су права и одговорности форензичких рачуновођа у процесима интервјуисања, као и колика је употребна вредност информација добијених у тим процесима. Како реализација интервјуа подразумева поседовање мултидисциплинарних вештина, део предавања био је посвећен облицима понашања испитаника која се у пракси учестало испољавају као одбрамбена реакција, и техникама придобијања саговорника за наставак дијалога. У оквиру теме која се односила на принципе писања форензичко-рачуноводственог извештаја акцентоване су, како карактеристике самог извештаја (заснованост на чињеницама, релевантност и објективност), тако и способност форензичких рачуновођа да приликом писања налаза изоставе изношење мишљења, утисака и ставова а у циљу заштите личног интегритета, и интегритета професије и институције у којој раде.

Владимир Грабулов има преко 12 година радног стажа у Великој четворци и богато професионално искуство области форензичког рачуноводства. Водио је бројне истраге у вези са наводима о коруптивним радњама, финансијским преварама, неетичком пословању и проневери средстава у компанијама које су често биле локална представништва интернационалних компанија листираних на светским берзама. Радио је и на пружању експертских услуга (писање извештаја, излагање налаза, сведочења и квантификација штета) при споровима пред међународним судовима и арбитражама.