Гостујуће предавање Џејмса Бојера

Гостујуће предавање Џејмса Бојера

У понедељак, 22. маја 2023. на Економском Факултету Универзитета у Београду, професор са Нортистерн универзитета, Џејмс Бојер, одржао је онлајн предавање на тему “Упозоравајући сигнали преварног финансијског извештавања” студентима мастер студијског програма Рачуноводство, контролинг и корпоративне финансије (модула Рачуноводство и ревизија), а у оквиру предмета Форензичко рачуноводство. 

Студенти су се током предавања упознали са професионалним и етичким изазовима са којима се ревизори суочавају током ангажмана ревизије финансијских извештаја на једном од глобално најразвијенијих тржишта, као и са улогом форензичких рачуновођа у случајевима постојања основане сумње на преварно финансијско извештавање. Професор Boyer је са студентима детаљно анализирао ”ревидиране” финансијске извештаје компаније Canopy из 2007. и 2008 године, односно из периода када се компанија спремала за иницијалну јавну понуду (IPO). На реалној студији случаја, студенти су били у могућности да примене стечена рачуноводствена знања кроз повезивање информација из биланса стања, биланса успеха и напомена у конструисању извештаја о новчаним токовима, а на основу чега су могли да уоче низ неправилности, одступања од уобичајене праксе и упозоравајућих сигнала. 

Професор Бојер је тридесет година радио као ревизор и партнер у KPMG канцеларији Бостон, а након пензионисања почео је да предаје Форензичко рачуноводство на Нортистерн универзитету (D’Amore-McKim School of Business).