На Економском факултету је одржан панел на тему „Улога форензичког рачуноводства у јачању институција јавног и приватног сектора“

У препуној Професорској сали Економског факултета, пред више од 100 присутних, у петак 23. јуна одржан је панел на тему „Улога форензичког рачуноводства у јачању институција јавног и приватног сектора“. Учесници панела били су проф. др Дејан Малинић, редовни професор Економског факултета и руководилац пројекта „Изградња форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији“, Ивона Шишмановић, водећи стручњак за имплементацију програма Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (INL), Миљко Радисављевић, јавни тужилац Врховног јавног тужилаштва и Данијела Мирковић, партнер из београдске канцеларије ЕY.  Модератор је била др Савка Вучковић Милутиновић, руководилац Центра за форензичко рачуноводство и професор Економског факултета.

Уводну реч имали су деканица Економског факултета Жаклина Стојановић и амбасадор САД Кристофер Хил, који су поздравили присутне и дали подршку активностима на развоју форензичког рачуноводства и самом Пројекту.

Деканица факултета проф. др Жаклина Стојановић изразила је велико задовољство чињеницом да Економски факултет већ другу годину за редом успешно реализује циљеве пројекта „Изградња форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији“ наглашавајући његове друштвено одговорне аспекте и уверење да ће се позитивни ефекти имплементације Пројекта испољити у годинама које следе.

Амбасадор САД Кристофер Хил честитао је овом приликом деканици и представницима Економског факултета на увођењу овог студијског програма и захвалио Бироу за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (INL) Амбасаде САД који је финансијски помогао програм. Он је истакао значај форензичког рачуноводства у данашњој економији. „Све земље имају проблем са криминалом, и моја и ваша. Али оно сто је важно истаћи је да нема добрих и лоших земаља, већ само земаља које имају добар систем за финансијску контролу и оних које га немају. Овај програм ће помоћи да Србија унапреди систем и појача капацитете за сузбијање финансијског криминала, а такође обезбедиће нова радна места.“

Руководилац Пројекта, проф. др Дејан Малинић, рекао је да је Економски факултет развио међународно упоредив студијски мастер програм Форензичко рачуноводство, који је примењив у домаћем окружењу. Добијеном акредитацијом обезбеђена је дугорочна одрживост програма, што подразумева његово несметано одвијање и након завршетка Пројекта.

„Влада САД жели да да подршку ефикаснијем функционисању правосудног система и јавних институција у Србији због чега је од изузетне важности да се у нашој земљи формира форензичко-рачуноводствена професија“, изјавила је Ивона Шишмановић, водећи стручњак за имплементацију програма Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (INL).

Миљко Радисављевић, јавни тужилац Врховног јавног тужилаштва, нагласио је да су форензичко-рачуноводствени стручњаци једна од карика која недостаје тужилaштвима у предистражним и истражним поступцима како би се прикупио довољан број валидних доказа за подизање оптужница, вођење поступака за кривична дела финансијског и привредног криминала и ефикасно одузимање незаконито стечене имовине.

Програм је званично акредитован од стране Националног тела за акредитацију и обезбеђивање квалитета у високом образовању у априлу 2023. године. Прва генерација полазника овог престижног мастер програма, чију ће едукацију из области форензичког рачуноводства финансирати INL, биће уписана на јесен ове године, најавила је др Савка Вучковић Милутиновић.

Данијела Мирковић, партнер из београдске канцеларије ЕY, истакла је улогу академског образовања из области форензичког рачуноводства у унапређењу капацитета српских привредних друштава у превенцији и одвраћању од корпоративних превара али и подизању свести шире јавности о негативним материјалним и нематеријалним последицама финансијских превара а са циљем унапређења владавине права и конкурентности српске привреде.

Догађају су присуствовале многобројне званице из јавног и приватног сектора Републике Србије, представници Амбасаде САД и ИНЛ, представници академске заједнице, укључујући  професоре рачуноводства са више универзитета у Србији и региона, као и већи број заинтересованих студената.