Одржано гостујуће предавање на тему методологије истраге интерних превара у пословању

У петак, 24. новембра 2023. на Економском Факултету Универзитета у Београду, Владимир Грабулов, CFE, сениор менаџер и руководилац услуга форензике, интерне ревизије и усаглашености пословања у KPMG Београд, одржао је предавање на тему “Методологија истраге интерних превара у пословању” студентима мастер студијског програма Форензичко рачуноводство, а у оквиру предмета Принципи форензичког рачуноводства.

Студенти су се током предавања упознали са различитим типовима услуга које у Србији пружа KPMG Београд, са позицијом одељења форензичких услуга у организационој структури компаније и сарадњом која се успоставља између KPMG канцеларија у централној и источној Европи приликом формирања истражних тимова. Осим тога, полазници су су сазнали да KPMG пружа низ услуга из области форензичког рачуноводства које, осим истрага превара, обухватају и оцену усаглашености пословања (са регулативом индустрије и регулативама које се односе на корупцију и прање новца), консултантске услуге у споровима, услуге успостављања и унапређења система интерних контрола, процену ризика сарадње са пословним ентитетима и појединцима, и форензичко претраживање и анализу великих скупова података.

Како је структурирани процес вођења истраге корпоративних превара предуслов за ефикасну употребу ресурса и систематично прикупљање доказа, полазницима је детаљно представљена свака фаза истраге, од планирања истраге, преко спровођења истраге, до писања извештаја и накнадног мониторинга. Предавање је завршено дискусијом, иницираном од стране студената, на тему разлика између интерних истрага које спроводе форензичке рачуновође и истрага које спроводе службена лица запослена у органима за спровођење закона.

Владимир Грабулов има преко 12 година радног стажа у Великој четворци и богато професионално искуство области форензичког рачуноводства. Водио је бројне истраге у вези са наводима о коруптивним радњама, финансијским преварама, неетичком пословању и проневери средстава у компанијама које су често биле локална представништва интернационалних компанија листираних на светским берзама. Радио је и на пружању експертских услуга (писање извештаја, излагање налаза, сведочења и квантификација штета) при споровима пред међународним судовима и арбитражама.