Панел и радионица у оквиру пројекта Bee Forensic Accountant

Организација студената Економског факултета Универзитета у Београду – Voice of students, трећу годину заредом реализује пројекат Bee Forensic Accountant у оквиру кога организује панел дискусију са нашим реномираним стручњацима ангажованим у области борбе против превара и радионицу за студенте са студијом случаја припремљеном од стране ревизорске фирме Велике четворке.

Панел је ове године одржан у Међународној недељи свести о преварама, 15.11. и са атрактивном темом „Финансијски штит у 2023. години: Заједнички изазови и решења“. На панелу су учествовали: Марија Кушић Радовановић, испред ACFE Србија, Марија Кусуровић, виши сарадник за процену ризика малих предузећа и предузетника у Raiffeisen банци, Милун Прокопијевић, представник Министарства унутрашњих послова – одељења за високотехнолошки криминал и Дарко Шеховић, руководилац FIN-CSIRT и руководилац службе за безбедност информација у Удружењу банака Србије.

Марија Кушић Радовановић је студентима представила професионалну асоцијацију – Удружење сертификованих истражитеља превара, као и упутила их у процес стицања звања Сертификовани истражитељ превара.

Марија Кусуровић је говорила о преварама у финансијским извештајима и упознала студенте са примерима превара са којима се суочавају банке, као и дала корисне смернице за анализу финансијских извештаја клијената.

Милун Прокопијевић је описао нове и старе облике високотехнолошког криминала, а такође је поделио са студентима интересантне случајеве финансијских превара на које је наилазио у својој пракси.

Дарко Шеховић је упознао студенте са идентификовањем напада у дигиталној сфери када су у питању финансијске институције.

На панелу су покренуте многе актуелне теме, а једна од оних које су привукле највише пажње односи се на финансијске преваре са употребом вештачке интелигенције.

У недељу, 19.11. одржана је радионица са студијом случаја „Форензика: Око за детаље или разумевање бизниса?“ припремљена од стране ревизорске фирме PwC Србија. Радионицу су водили Јована Зелић, директор одељења за форензичке услуге, Никола Марковић, менаџер у одељењу за форензичке услуге и Мирко Нешковић, менаџер у одељењу за форензичке услуге. У презентованом случају, предузеће се нашло у кризној ситуацији услед коруптивних радњи, а од студената се очекивало да идентификују ефекте те кризе, истраже случај и предложе адекватне корективне мере.

Сви студенти учесници радионице добили су награду „PwC Srbija Deals: Недеља професионалне авантуре“ , која ће бити реализована у другој половини фебруара, када ће студенти имати прилику да се састану и упознају са 5 Deals тима у оквиру компаније из следећих специјалности: Форензика, Трансакционе услуге, М&А, Процена вредности, Реструктурирање и опоравак пословања.