Посета експерата Европске уније Економском факултету

У четвртак, 7.12.2023.  Економски факултет су посетили експерти Европске Уније укључени у спровођење пројекта усмереног на постизање циљева поглавља 24 Правда, слобода и безбедност – „Facility supporting Serbia in achieving the objectives of Chapter 24: Justice, Freedom and Security“. Важан део овог пројекта односи се на јачање стручних капацитета релевантних институција у борби против организованог криминала. У том контексту, експерти Европске Уније, истраживали су постојање и квалитет програма образовања у Републици Србији у области финансијских истрага, форензичког рачуноводства, финансијске форензике, праћења токова новца и других сродних области.

Експертски тим Европске Уније су чинили: господин Мarius Juozapavičius, главни стручњак за финансијске истраге и повраћај имовине, господин Mindaugas Bilius, продекан Полицијске академије у Литванији и ванредни професор на Vytautas Magnus University Faculty of Law, господин Romas Oželis, продекан Полицијске академије у Литванији и господин Daugilas Razauskas, заменик начелника Одељења за истраге организованог криминала у Управи криминалистичке полиције Литваније. Испред Министарства унутрашњих послова Републике Србије састанку је присуствовао пуковник полиције Влатко Божовић, начелник Одељења за финансијске истраге организованог криминала. Економски факултет су представљали: проф. др Дејан Малинић, др Савка Вучковић Милутиновић и др Младен Стаменковић.

Експертски тим је показао интерес за нови студијски мастер програм Форензичко рачуноводство на Економском факултету. Презентација програма укључила је процес дизјанирања програма уз укључивање инпута од свих заинтересованих страна, као и коначни изглед програма у виду усвојеног курикулума и силабуса предмета. Такође су представљена прва искуства са студентима који су у овој школској години као прва генерација уписали и похађају овај програм. Експертски тим је оценио програм као импресиван. Посебно су истакли као квалитет програма његову обухватност, тако да су све важне теме, укључујући област прања новца и корупције, покривене.

Имајући у виду да Центар за форензичко рачуноводство у наредном периоду има за циљ понуду едукативних курсева из форензичког рачуноводства, који ће омогућавати стицање додатних знања и вештине из ове и сродних области, отворене су могућности за сарадњу у оним областима где се утврде потребе за едукацијом, а Економски факултет има релевантне компетенције. На тај начин допринеће се заједно јачању капацитета форензичког рачуноводства у Србији и остварењу циљева у погледу поглавља 24.