Радионица за студенте мастер програма Форензичко рачуноводство

У циљу добијања увида у практичне аспекте вођења интерних истрага корпоративних превара, на Економском факултету у Београду, је 23. децембра 2023. године, у организацији Центра за форензичко рачуноводство Економског факултета Универзитета у Београду, одржана целодневна обука полазника мастер програма Форензичко рачуноводство. Кроз серију реалних студија случајева, полазнике је водила Мирослава Гаћеша, директор Управљања ризицима у компанији Deloitte Central Europe, која поседује експертизу из области интерне ревизије и пружања  форензичко рачуноводствених услуга и има више од 17 година практичног искуства у реализацији пројеката за домаће и међународне организације, јавне и приватне субјекте, као и банке, што је помогло да стекне велико искуство у борби против финансијских превара широм Централне и Источне Европе.

Обука је покрила практичне аспекте постављања хипотезе о шеми преваре, процене ризика од превара и процене ефикасности система интерних контрола, прикупљања доказа и формулисања препорука базираних на налазима истраге и то кроз три студије случаја, од којих се једна односила на прање новца, друга на сукоб интереса, а трећа на екстерну преверу извршену од стране добављача.  Полазници су имали прилику да се информишу о изменама у међународној регулативи која се односи на одрживи развој (па подразумева и преузимање одговорности за функционисање система интерних и anti fraud контрола). Обука је имала интерактивни карактер који се манифестовао кроз екстензивно учешће свих партиципаната у решавању студија случајева, кандидовање различитих тема из области форензичких истрага и дискусије о разликама у правосудним системима које утичу на степен ефикасности решавања навода о преварама.

Обука је реализована под покровитељством пројекта „Изградња форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији”, који је финансиран од стране Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона Сједињених Америчких Држава (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs – INL).