Одржано гостујуће предавање на тему „Практични изазови у судници зафорензичке рачуновође”

У петак, 29. децембра 2023. године на Економском факултету Универзитета у Београду, Ана Стаменић, судија вишег суда у Новом Саду, одржала је предавање на тему „Практични изазови у судници за форензичке рачуновође” намењено студентима мастер студијског програма Форензичко рачуноводство, а у оквиру предмета Принципи форензичког рачуноводства.

Уз бројне примере из судске праксе, судија Стаменић је студентима приближила улогу, дужности и права форензичких рачуновођа уколико се у судници нађу у својству вештака, стручног саветника или финансијског форензичара. Студентима је сликовито представљен ток процеса у судници и изазови којима може да буде изложен форензички рачуновођа, посебно при унакрсном испитивању. Из перспективе искусног судије кривичара, студенти су добили доста корисних савета како да свој налаз и мишљење адекватно представе, као и да задрже професионални став током целог суђења. Предавање је било праћено бројним питањима од стране студената, како оних који су већ имали искуства из суднице, тако и оних који се тек припремају да као стручна лица учествују у судском поступку .

Ана Стаменић је завршила Правни факултет у Новом Саду. Након приправничког стажа и положеног правосудног испита, за судију Основног суда у Новом Саду изабрана је 2010. године, а у новосадском Вишем суду је од 2018. године. Обавља функцију заменика председника суда и председник је Посебног одељења за сузбијање корупције. Поступа у кривичној материји, као председник првостепеног већа.