Студентска конференција BEE forensic accountant

Студентска конференција BEE forensic accountant

На Економском факултету Универзитета у Београду, 10. и 11.12.2022. године одржана је студентска конференција под називом ,,Bee forensic accountant“ у организацији удружења студената Voice of Students и уз финансијску подршку ЕКОФ-а. 

Ово је друга по реду студентска конференција из области форензичког рачуноводства. Претходне, 2021. године била је успешно одржана прва конференција. Захваљујући великом ангажовању Voice of Students и интересовању студената за ову рачуноводствену дисциплину, организација друге конференције добила је пуну подршку. Овај пут је идеја била да се обухвате различити аспекти финансијског криминала, укључујући економски, правни и психолошки. 

На тему „Вођење истраге о преварама и могућности употребе налаза истраге“, говорио је Владимир Грабулов сениор менаџер у Одељењу пословног саветовања компаније KPMG Србија. Одржан је панел „Како доказати финансијску превару?“, где су учесници били: Јасмина Милановић Ганић, први заменик тужиоца у Тужилаштву за организовани криминал, Драгана Стојадиновић, финансијски форензичар у Тужилаштву за организовани криминал и Милинко Мијатовић, адвокат. Панел су водили Лазар Петровић и Ана Петровић. Агенда конференције укључивала је предавање „Улога НБС у систему спречавања прања новца и финансирања тероризма“, које су испред НБС изложили Марко Маринковић, директор Центра за посебну контролу – AML и Доротеја Јушкић, супервизор.  Студенти су имали прилику да слушају и Дејана Којића, шефа одсека за форензичко-психолошке анализе и вештачења и полиграфска испитивања Министарства унутрашњих послова, који је говорио о лагању као адаптивној стратегији.

Делегати су од стране компаније KPMG добили студију случаја и за њено решавање су имали на располагању 24 часа. Победници су ЕКОФ студенти Софија Антонић и Алекса Јовановић, који су освојили праксу у KPMG.

Конференција је била веома посећена, што указује на интерес студената да прошире своје знање и унапреде вештине у веома изазовној области форензичког рачуноводства.